Ik ben Floris Burgers, de oprichter van deze website en de schrijver van BurgersBlogs. In mijn dagelijks leven ben ik aan het promoveren in de antropologie. Wat dat is? Nee… Niet het bestuderen van ondergrondse dingen, zoals men op verjaardagen nog wel eens (mis)gokt. Dat is archeologie. Antropologie is het bestuderen van bovengrondse dingen, namelijk: mensen!

 

Een antropoloog bestudeert culturen, rituelen en levensstijlen en doet dit meestal door lang in een specifieke samenleving, of tussen een groep mensen, te leven. Op basis van zijn of haar alledaagse ervaringen – zoals gevoerde gesprekken, gelezen kranten en gevierde feestjes - probeert hij of zij vervolgens het leven van die mensen beter te begrijpen en soms te verklaren.

Voor mijn promotie probeer ik dit te doen voor een stam in het oosten van Oeganda, de Bagisu. Tussen 2017 en 2019 woonde ik tussen deze stam, in een klein dorpje in de bergen. Ik kwam er al snel achter dat veel kinderen van deze stam hun school niet afmaken en dat dit niet altijd aan een gebrek aan geld ligt. Waaraan dan wel? Die vraag probeer ik in mijn onderzoek te beantwoorden.

 

Mijn onderzoek bracht me langs tienerhuwelijken, vroege zwangerschappen en besnijdenisrituelen voor jonge mannen, maar een definitief antwoord op de onderzoeksvraag heb ik nog niet. Volgend jaar hoop ik mijn ervaringen te hebben opgeschreven in wat ze in academische kringen “een proefschrift” noemen. Eigenlijk een soort boekje. En dit boekje moet mij dan vervolgens aan mijn promotie helpen.

In mijn vrije tijd schrijf ik de blogs op deze site. In die blogs probeer ik met mijn antropologische kijk een ander licht te schijnen op de maatschappij. Er zijn namelijk heel veel interessante antropologische theorieën die vanuit een verrassende invalshoek naar maatschappelijke discussies, vragen en problemen kijken. Maar die leuke theorietjes blijven helaas vaak in stoffige boekenkasten van universiteitsbibliotheken en andere niet al te toegankelijke hoekjes van Nederland verscholen. En komen dus niet terecht bij diegene waar ze uiteindelijk over gaan: mensen!

 

Met BurgersBlogs hoop ik hier verandering in te brengen door die antropologische theorieën af te stoffen, in een nieuw jasje te stoppen en vervolgens te gebruiken om de Nederlandse en andere samenlevingen wat beter te begrijpen.

Ik hoop dat mijn blogs aanzetten tot nadenken en ben dus vooral ook erg benieuwd naar jouw mening! Ben je getriggerd door een van de blogs? Het gruwelijk met mij oneens? Of heb ik volgens jou wat over het hoofd gezien? Log dan in op deze site en reageer op de blogs zodat we verder kunnen discussiëren…

 

Welkom op mijn persoonlijke pagina!

8707dc1b-421e-4567-a8ce-fa66ab15c164.JPG